Meditatief zingen

Het gezongen gebed is één van de belangrijkste uitdrukkingen van het zoeken naar God. In de Taizé-vieringen zingen we meditatieve liederen uitgegeven in de bundel Liederen uit Taizé: korte liederen die we lange tijd herhalen. In slechts enkele woorden wordt een fundamentele werkelijkheid uitgedrukt, die je gemakkelijk met het verstand kunt begrijpen. Als deze woorden steeds weer worden herhaald, dringen zij langzaamaan door tot de hele persoon en worden een beleefde realiteit.

In het meditatief zingen stellen we ons open om naar God te luisteren. In een gemeenschappelijk gebed scheppen deze liederen de mogelijkheid dat allen deelnemen en samen zijn in het wachten op God.

Niets opent de deuren van het vertrouwen in God beter dan de schoonheid van menselijke stemmen die samen zingen. Deze schoonheid laat ‘de vreugde van de hemel op aarde’ doorschemeren, zoals de christenen uit het Oosten dat noemen.

In het meditatief zingen concentreren we ons op ons innerlijk leven. De liederen ondersteunen ook het persoonlijk gebed. De liederen bouwen langzamerhand aan rust en eenheid van de persoon in God en kunnen ons werk en onze gesprekken ondersteunen; zij verbinden gebed en dagelijks leven. Zelfs buiten ons weten om zetten zij in ons een gebed voort, in de stilte van ons hart.

(Bron: www.taize.fr, 25 augustus 2004, bewerkt)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *