Tienduizenden jongeren naar Frans klooster

Door Vincie van Kerkhof

Het aantal jongeren dat zich religieus noemt, neemt al jaren af. Toch trekt de Franse kloostergemeenschap in Taizé jaarlijks tienduizenden jongeren. Ook in de week van 21 tot en met 28 oktober 2018 vonden ruim drieduizend jongeren hun weg naar Taizé. Drie keer per dag volgden ze een kerkdienst, zeven dagen lang. Wat maakt deze Franse kloostergemeenschap toch zo populair? 

Over de zanderige weg bezaaid met grove steentjes lopen tientallen jongeren. Op de banken die in driehoekvorm zijn geplaatst, probeert een groep jongeren hun evenwicht te bewaren bij the foot game, ook wel Taizé Twister genoemd. Het winkeltje waar snoep, chips, drinken en vergeten basisbenodigdheden zoals tandenborstels en slaapzakken verkocht worden, wordt volledig gerund door jongeren.

Taizé draait op jongeren. Dat er steeds minder jongeren zichzelf religieus noemen, is hier niet te zien. Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2017 nog maar 43,5% van de 15 tot 18-jarigen en 32,8% van de 18 tot 25-jarigen zichzelf religieus noemde. In 2010 was dat nog respectievelijk 51% en 48%. Taizé trekt jaarlijks tienduizenden jongeren.

De 25-jarige Thomas is opgegroeid met Taizé. “Mijn vader was in de jaren ’70 vrijwilliger in Taizé. Hij raakte goed bevriend met de Schotse broeder Thomas. Ik ben naar hem vernoemd. Al sinds dat ik één jaar oud was, kom ik in Taizé. Het is een plek waar je thuiskomt, reflecteert en uitrust.”

Josefien (16) bezoekt voor het eerst Taizé. Ze wist al wel langer dat ze de kloostergemeenschap wilde bezoeken. “Toen ik 8 was, zag ik een poster van Taizé in het tijdschrift BEAM. Ik houd van reizen en het leek me leuk om ergens een week te zijn. Daarnaast kom ik niet vaak in een klooster, dat leek mij supervet en een heel bijzondere ervaring.”

Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, heeft Taizé ook bezocht. Hij merkte dat hij na veel politieke onderhandelingen op was en weer nieuwe energie nodig had. Die energie vond hij in Taizé. “Taizé is een plek om op adem te komen. Het is een plek van hoop.”

“Ik sprak met een jongen die geen christelijke achtergrond heeft. Een paar jaar geleden kwam hij met de middelbare school naar Taizé. Hij had acht flessen wodka meegenomen…” De Nederlandse broeder Sebastiaan slaat verbaasd zijn handen voor zijn mond als hij dat hoort. “Dat mag helemaal niet!” Gert-Jan Segers vervolgt zijn verhaal: “De buschauffeur had hen afgezet in het plaatsje Cluny, waar ze de berg naar Taizé op moesten lopen. Eenmaal aangekomen, waren ze zo geraakt door de sfeer in Taizé, door het vertrouwen dat ze kregen. Ze hebben geen druppel wodka gedronken.”

Broeder Sebastiaan vertelt hoe belangrijk jongeren zijn in Taizé. “Jongeren worden ontvangen door jongeren. Ze maken met elkaar schoon, ze discussiëren met elkaar over Bijbelteksten. De jongeren krijgen hier enorm veel vertrouwen.” De 22-jarige Lisanne bevestigt dat. “Met jongeren onderling onderhoud je hier een community. Het is een plek waar je geeft, maar waar je er nog zoveel meer voor terugkrijgt.” Thomas: “Taizé is gericht op het ontvangen van jongeren op een laagdrempelige manier. Doordat iedereen in Taizé zo open is, heerst er een bijna festival-achtige sfeer. Jongeren zijn op zoek naar een plek waar niet geoordeeld wordt, even weg van de drukte in het dagelijks leven. Wat een jaar mij brengt, weet ik niet. De enige zekerheid is dat ik een week in Taizé ben. Het is net thuiskomen.”

Volgens Segers komen jongeren naar Taizé om op adem te komen. “De maatschappij is rusteloos en genadeloos. De druk is hoog. Er zijn nog nooit zoveel jongeren in de jeugdzorg beland. Ik hoop dat ook Nederland plekken als Taizé kent.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *